Kuru Yük Piyasası Yorumu 15-19 Nisan 2024

Bize Ulaşın

Kuru Yük Piyasası Yorumu 15-19 Nisan 2024

Bayram tatilleri, her sektörde olduğu gibi denizcilik endüstrisinde de belirgin etkiler yaratıyor. Geçtiğimiz hafta, gemi navlunlarında gözlemlenen değişiklikler, piyasanın dinamik yapısını bir kez daha ön plana çıkardı.

Azov-Marmara Rotasında Belirgin Düşüş

Özellikle Azov-Marmara rotasında, 3.000 tonluk gemi navlunları bayram öncesinde 38-39 dolar/ton seviyesinden, bayramda 25 dolar/tona kadar düştü. Rostov-Marmara rotasında da navlunlar 41 dolar/tondan 37-38 dolar/tona geriledi. Bu düşüşler, tatil dönemlerinde azalan ticari aktivitelerin bir sonucu olarak yorumlanabilir.

Kararlılık Sürüyor: Çelik ve Buğday Taşımacılığı

Diğer yandan, konvansiyonel koster piyasasında Novorossiysk-Marmara rotası üzerinde çelik taşımalarında navlunlar 21-22 dolar/ton seviyesini korudu. Buğday taşımalarında ise 22-23 dolar/ton seviyesinde bir istikrar söz konusu. Bayramın bu rotalarda beklenen etkiyi göstermemesi, bazı piyasa segmentlerinin daha dirençli olabileceğini gösteriyor.

Büyük Tonajlı Gemilerde Toparlanma İşaretleri

Büyük tonajlı gemiler için Baltık Kuruyük Endeksi (BDI) 1.570 puandan 1.919 puana yükselerek düşüş trendine ara verdi. Özellikle Capesize ve Panamax tonajlarının etkili olduğu bu toparlanma, Supramax ve Handysize tonajlarındaki yükselişle desteklendi. Supramax Endeksi (BSI), bayram öncesi 1.261 puandan, bu hafta 1.394 puana çıktı.

Gemi Satış Piyasasında da Hareketlilik Devam Ediyor

Son iki hafta içinde gemi satış piyasasında da dikkate değer işlemler gerçekleşti. Özellikle Ultramax tonajında, 2020 Japon yapımı “Aries Sumire” 36.3 milyon dolara, 2022 Çin yapımı “World Royal” ise 35 milyon dolara el değiştirdi. Eski tonajlar da piyasada yerini koruyor; 2002 Japon yapımı “Singapore” 7.1 milyon dolara, aynı yıl yapımı “Salvador” ise 7.7 milyon dolara yeni sahiplerini buldu.

Değerlendirme

Bayram dönemleri, gemi navlun piyasalarında volatiliteyi artırabilir; ancak bu dönemde de bazı rotalar ve tonajlar, piyasa dalgalanmalarına karşı direnç göstermeye devam ediyor. Gemi satışlarındaki hareketlilik, sektörün dinamik yapısını ve yatırımcıların fırsatları nasıl değerlendirdiğini ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde piyasanın nasıl bir seyir izleyeceği hem ekonomik koşullara hem de global ticaret dinamiklerine bağlı olarak şekillenecek.